GittiGidiyor’da bizim yaptığımız da aslında bu; size bir göz kırpıp internetteki onca içerik arasından dikkatinizi GittiGidiyor’a çekiyor, sayfalar arasında oradan oraya tıklarken kaybolmanızı önlüyoruz. Böylece sizler de aradığınız ürüne veya hizmete en kısa yoldan ulaşmış oluyorsunuz. Elbette tüm bunlar sadece içerikle olmuyor; grafik tasarımdan yazılıma, kullanıcı deneyiminden operasyon ve pazarlamaya tüm GittiGidiyor çalışanlarının ortaklaşa çalışması ile gerçekleşiyor.
İnternet, her geçen gün bir çığ gibi büyürken yenilikleri takip edebildiğimiz uçsuz bucaksız bir dünya sunuyor bize. Alışveriş alışkanlıklarımız bile değişti. Artık dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pek çok kişi internetten alışveriş yapmayı tercih ediyor. Üstelik alternatifleri de oldukça fazla ancak bu hızlı paylaşım, her sayfayı açtığımızda karşılaştığımız binlerce mesaj, kimi zaman kafa karışıklığına neden olabiliyor. Öyle ki internete yemek tarifi bakmak için girmişken kendimizi zayıflama hapı alırken bulabiliyoruz. 🙂 O sayfadan bu sayfaya, şu siteden ötekine hoplaya zıplaya, tıklaya tıklaya geziniyoruz. Şöyle bir bakıp çıkıyoruz, kimi zaman oltaya takılıyoruz ama uzun uzadıya mesajlara, metinlere hiç mi hiç gelemiyoruz.
GittiGidiyor’un çoğunluğu gençlerden oluşan (kullanıcıların {37c2fd55c36194b597343aaaf65d77d74d5bb2fa7d96b11d5da4ee5f462b04de}62’si 18-30 yaş arasında) kullanıcı profili de işte böyle. Bu nedenle bizler de uzun uzun metinler yazmak yerine kısa ve öz, kullanıcıların isteklerine anında yanıt veren metinler/içerikler yazmaya özen gösteriyoruz. GittiGidiyor editörleri, yardım sayfalarındaki içeriklerden tutun, ana sayfadaki slogana, kullanıcılara gönderilen e-postalara kadar GittiGidiyor’da yer alan bütün içeriklerden sorumludur. Edit (yeniden düzenleme, düzeltme) aşkıyla yanar, tutuşurlar. Gözlerine kestirdikleri bitişik olarak yazılmış bağlaç olan ki’leri, -de ve -da eklerini affetmez, ayırırlar; şarjı şarz yazanlara, kadına bayan diyenlere ifrit olurlar. 🙂 Yanlız gözden kaçan olur mu olur; o bağlaç* öyle yazılmaz “Yalnız” diye yazılır mesela. 🙂
“Sevgili editör kardeşim, buraya kadar geldik, yazını okuduk ama hani ya editörle terminatör arasındaki 7 fark? Kimi kandırıyorsun?” diyorsanız, haklısınız ancak haşa! Editörlerin işi alengirli metinler yazarak okuyucuyu kandırmak değildir. Zira GittiGidiyor kullanıcısında da öyle her şeye kolay kolay kanacak göz yoktur. Ne de olsa kullanıcılarımızın {37c2fd55c36194b597343aaaf65d77d74d5bb2fa7d96b11d5da4ee5f462b04de} 54’ü üniversite mezunu ve her biri aktif internet kullanıcısı…
Eh, hadi buyurun o zaman size editör ile terminatör arasındaki 7 fark: (siz de göndereceğiniz mesajlarla 7 farkın üstüne yenilerini ekleyebilirsiniz.)
1) Terminatörün görevi “terminate” yani sözlük anlamıyla “sonlandırmak, yok etmek” iken editörün görevi “edit” yani “yazıları yeniden düzenlemek veya yenisini yazmaktır”.
2) Terminatör, istediğini elde etmek için şiddet kullanırken, editör dilini, kalemini/klavyesini kullanır.
3) Terminatör I, II, III diye isimlerle kendini tekrarlarken, editör her defasında yeni şeyler keşfeder, araştırır, yaratıcı olmaya çalışır. (Örn: Her Sevgililer Gününde yeni bir slogan bulmak kadar yaratıcı(!) )
4) Terminatör soğuk, duygusuz, meymenetsiz makinenin teki iken editör duygusal ve insan canlısı bir varlıktır.
5) Terminatör istediği herkesi yok edebilirken, editör sadece Türkçeye uygun olmayan kelime ve ifadeleri yok eder.
6) Terminatörü durdurmak için nitrojen sülfat yeterli iken, editörü durdurmak için kalemini/klavyesini elinden almak yeterlidir.
7) Terminatör, editöre silahını satamaz ama editör terminatöre GittiGidiyor’dan güneş gözlüğü ve deri ceket satabilir. Eskidi artık o deri ceketler, eskiyi satsın, yenisini verelim. 🙂
Terminatörün notu: I’ll be back 🙂
*"Yalnız", cümlede "ama" anlamında kullanıldıysa bağlaç, "yalnızca, sadece" anlamında kullanıldıysa zarftır.
| Beril Koçoğlu GittiGidiyor'da Kıdemli Editör olarak çalışmaktadır. |
Terminatör motora biner, editör bisiklete 🙂
Sevgili GittiGidiyor editörü Beril Hanım,
Terminatörle bağlantı kurup, oluşturduğunuz yazınızı çok beğendim.Yazınızı gerçekten büüüüyyyüükk bir merakla sonuna kadar okudum. Terminatör kelimesi ile editör kelimesi arasında bir insan nasıl bir bağlantı kurar da yazar, kesin becerememiştir dedim içimden.
Bu ülke her insanı terminatör yapar, ancak sizin güzel yazınız beni edite yönlendirdi. Daha bir düzeltme yanlısı, daha bir insan canlısı, daha bir humanist oldum. Yazılarınızı dört gözle bekliyorum… Saygılar, sevgiler…
Sizi seviyoruz demeyi unuttum.
Gittigidiyorru seviyoruzzz.
Peki ben de GG’de Editör olabilir miyim? 🙂
Bu blogun editörü kim acaba? 🙂
Terminatör tuttuğunu yakalar
Editör tutamadığını.
Terminatör paslanmaz çelik kasadır
….
Anlaşılır ve güzel bir yazı
tşkler
😛
iki editör dost olur, iki terminatör düşman.
Terminatör çizilen bir eser, Editör çizen bir şaheser.
Editörün ruhu var, Terminatörün Turbosu
terminatör 🙂 ozaman siz yemek yemiyorsunuz
editör yazdıklarıyla zaman geçsede yüzleşirken terminatör yüzleşmemek için herşeyi yok eder.
terminatör yürür, editör oturur 😀 😀 😀
Terminatör savaşı düşünür, Editör ise fikir düşünür.
güzel dterminatör görmemiştim gg sayesinde gördüm şaka bir yana işinin ehli insanlar burada benim kanaatim bu
terminator okadar kaptirmayin kendinizi…yoksa gercekten terminator olursunuz …masallah devam böyle
“Makina” diye bir kelime yoktur, o’nun aslı “makine” şeklinde yazılır.
Terminatör yok ediciyken Editör varedicidir:D